Vrouwen in de kunst III – FLIPPING MATTERS

De video FLIPPING MATTERS is te zien bij de expositie over 100 jaar kiesrecht voor vrouwen. Er is een mooi boekje bij de expositie. Gegevens video : 2017, stopmotion, loop.

Wat heb ik met vrouwen en wat met de belangen van vrouwen?  Ik ben een van hen! – 

Als kind wilde ik altijd een jongen zijn omdat spelen met jongens leuker was. Als puber bedacht ik dat in de ideale wereld er geen onderscheid zou moeten zijn tussen vrouw, man, huidskleur, seksuele geaardheid, overtuiging, welvaart. 

Ik ben solidair met het belang van alle mensen die om welke reden dan ook een ongelijke of andere positie hebben in de samenleving. Ik ben wars van dogmatisme. 

Kunst draagt wat mij betreft bij aan beter kijken en beseffen dat je met het kijken naar eenzelfde beeld allemaal je eigen verhaal of interpretatie kan hebben.

Welke relatie heeft mijn vrouw zijn met mijn beeldende werk?

Het gaat in mijn beeldende werk niet om het belang van vrouwen. Ik ben degene die het maakt en ik ben vrouw. Het thema vrouw komt dus niet per se inhoudelijk aan de orde. 

Ik hou van de verschillende perspectieven op de werkelijkheid voor zover die al bestaat. Voor mij bestaat de ‘waarheid’ niet. Situaties zijn vaak te ingewikkeld om er een eenduidige mening over te hebben. Wat je ziet is niet altijd wat het is.  

Wat heb ik met vrouwenkiesrecht? 

Ik ben me politiek en maatschappelijk bewust. Kiesrecht is belangrijk voor alle mensen. Ik geloof in democratie en politiek op basis van idealen en waarden. Wat is echt belangrijk? Duurzaamheid, gelijkheid, gelijkheid in toegang tot bronnen, een vrije wereld voor iedereen zijn belangrijke thema’s in mijn leven. 

Bovendien vind ik als het gaat over kiesrecht dat kinderen meer invloed zouden moeten krijgen op keuzes voor hun toekomst. Is dat de volgende stap in onze maatschappij? 

Met welk werk wil ik meedoen? 

Dan moet ik me afvragen wat mijn meest ‘vrouwelijke werk’ is? Dat kan ik niet.  Flipping Matters symboliseert voor mij de verschillende perspectieven op leven en onze maatschappij. Goed kijken – de waarheid vertoont zich in verschillende gedaanten.